Последни новини

К. Паргов: Хаосът в правителството и в управлението се задълбочава

Председателят на БСП – София Калоян Паргов в интервю за Епицентър.бг

– Оказа се, че обещанието на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева за повишаване на заплатите на учителите не е съгласувано нито с премиера, нито с финансовия министър. Как ще коментирате това, г-н Паргов? В поста си във фейсбук вие написахте сутринта, че това е „гавра с българските учители“.
– Хаосът в правителството и в управлението се задълбочава, щом лявата ръка не знае какво прави дясната. Миналата седмица станахме свидетели на подобно явление, свързано с натовската флотилия в Черно море. Премиерът тогава каза, че ако предварително някой от негово име и от името на България е поемал някакви ангажименти, ще ходи да ги изпълнява сам (адресат на думите му бе военният министър Николай Ненчев и министърът на външните работи Даниел Митов – б.а.). Г-жа Кунева е лидер на ДБГ, г-н Ненчев – на БЗНС. Това показва, че в началото на кандидат-президентската кампания нямаме кандидати за президент от различните партии в това управление, но пък всеки си прави пиар на гърба на данъкоплатеца. А както беше в случая с учителския събор – на гърба на бедните, отрудени и демотивирани учители. Това все повече доказва тезата, че това правителство изчерпа своя потенциал, своя лимит на доверие и, че България има спешна нужда от нова управленска конфигурация.

– Дайте преди това да анализираме какво става в това правителство. Между двата случая, които споменавате – за флотилията в Черно море и учителския събор, има само пет дни. Нима е възможно премиерът да не е уведомяван по толкова важни въпроси?
– Пак казвам – лявата ръка не знае какво прави дясната! Явно, не си говорят, всеки е взел своето парче от баницата, оградил го е с ограда като свой вилает и работи без да се съобразява нито с другите си колеги, нито с центъра, който трябва да е министър-председателят на републиката.

– Възможно ли е да има втори център на власт в кабинета?
– Не, по-скоро има чисто лични и партийни амбиции от страна на съставляващите управляващата коалиция партии. Те използват властта за собствени облаги и за собствен имидж. Такъв е и случаят със скъпоплатеното мероприятие на г-жа Кунева. То ми понамирисва и на премерване на мускули с премиера – вижте, и аз мога да напълня зала „Армеец“ с 12 000 души!

– Вие разбрахте ли каква е целта на това мероприятие?
– Целта – не, но резултатът ще бъде, че рейтингът на г-жа Кунева ще удари минус 90%, което ще повлече надолу рейтингът на правителството и на премиера. Нас от БСП това ни радва. Но сме загрижени за хилядите учители, които са подложени на такъв стрес и на подобно отношение. Оказа се, че те са изминали целия този път, извикани са в зала „Армеец“, за да слушат, да ръкопляскат, но не и да бъдат изслушани! Не и да бъдат чути проблемите им, болките им, вижданията им как трябва да се развива образованието оттук – нататък. Това е цинично.

– Може би конкретните организатори са виновни?
– Ще ви припомня, че това не е първата подобна грандоманска приумица на г-жа Кунева. Имаше една среща с ректорите, резултатът от която беше влошени отношения с тях. В зала за 1000 души тогава се събраха 50. Нали си представяте как са се почувствали те?

– Това, което казвате не обяснява защо беше дадено обещание за 10% увеличение на заплатите. Прекалено е конкретно и прекалено засяга всеки.
– Това е просто опит на една от партиите в Реформаторския блок евтино и по популистки начин да печели доверие.

– А не е ли изнудване на премиера?
– По-скоро показва за пореден път, че тази коалиция и това управление вече е с изчерпан ресурс и с пълна липса на комуникация вътре в него. Каквито и споразумения да са подписвали в началото, личните амбиции и тесният партиен интерес взима връх над интересите на гражданите и над това да се вземат решения, които да повлияят положително върху живота на хората.

– В БСП непрекъснато говорите за предсрочни избори, но нямате възможности нито да ги предизвикате, нито да ги спечелите, ако се вярва на социологическите проучвания.
– Едни предсрочни избори идват тогава, когато хората узреят и разберат, че повече така не може и, че трябва да се сложи край на това управление. Този момент приближава. Това личи не само по гафовете на правителството, а и от икономическото положение в страната. Както си спомняме Борисов вече има зад гърба си един предсрочно прекратен мандат.

Снимка: КРОСС           Източник: КРОСС

Оставете коментар