Последни новини

Михаил Миков: Партията има нужда от обединение

Няма да бъда кандидат за президент. Нямам такава амбиция.

Европа влиза в остра турбуленция. Проектът Европа е пред нови изпитания. Резултатът от референдума във Великобритания е знак, че системните партии там не можаха да спечелят гражданите. Това каза бившият председател на БСП Михаил Миков по БТВ.

Кризата на доверието придобива нови измерения. Ще е интересно какво ще стане в Холандия, Франция. Европа се връща към Европа на народите. България ще е по-активно включена в източното укрепване. За българската икономика референдумът е лоша новина.

Не ми липсва председателския стол, носих тази отговорност 1 година и 10 месеца. Сега в БСП започва някакъв обратен процес, някакви настроения на разделяне на хората от новото и старото ръководство. Много се надявам, че новото ръководство ще разбере, че партията има нужда от обединение. Не исках да влизам в предварителни договорки за конгреса. Имаше участващи в състезанието, които трябваше да консолидират гласове, а после да влязат в договорки – Янков, Жаблянов, Гергов. На тях им казах, че няма да преговарям. Не влязох дори в разгори. Заявих го публично на конгреса.

Бил съм последователен и съм стъпвал върху принципи. Нека БСП да е силна опозиция. Но по-важно е да е идейна опозиция. Социалната държава трябва да е приоритет на следващия президент. За първи път сега поднесох цветя на паметника на Тодор Живков. Придаде му се по-голяма тежест на това събитие. Казах на К. Нинова, че ще бъде много трудно. Трябва да има време за укрепване на БСП. Трябва много такт и деликатност. В политическия живот идеите се замениха от пиара.

Нямам съвети към Бойко Борисов, опазил ме господ. Ще бъда настойчив за изпълнение на конгресните документи. Няма да бъда кандидат за президент. Нямам такава амбиция.

Линк към участието: http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/mikov-otkazal-na-jankov-zhabljanov-i-gergov-targovija-za-trona-v-bsp.html

Източник: БТВ