Последни новини

Kорнелия Нинова: Обединението на левицата трябва да бъде на принципна основа

Предлагаме на 23 октомври да бъде изборния ден

„Членовете поискаха да се явим на изборите с широка лява коалиция. Ако не успеем да излъчим кандидат-президентската двойка, то това трябва да се случи най-късно до края на август, според решението на НС на БСП. Ние не се притесняваме да обявим нашите кандидати, за разлика от ГЕРБ, които са притеснени”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по Нова телевизия. По думите й страхът в ГЕРБ означава, че човекът, който ще излъчат, е възможно да бъде компрометиран или те нямат силата да го защитят. „Тезата за по-късни избори, по-късни кандидатури е неправилна. Тя изразява опит да се покрие политиката”, категоричен бе лидерът на социалистите.

На въпрос не е ли обидно за избирателите толкова късно да се обявяват кандидатурите, Корнелия Нинова заяви, че това е така. Освен това, според нея, така се обезличава политиката. „Затова ние ще се опитаме да представим кандидат-президентската двойка още на Бузлуджа”, обясни тя. Според нея е нужно време, за да може хората да видят човека, да го чуят, да разберат зад какви идеи застава.

Нинова заяви, че обединението на левицата трябва да бъде на база принципни неща. „Ние ще предложим проект на платформа за президентските избори”, обясни Нинова, като допълни, че предстои конференциите в партията да номинират имената на кандидат-президентската двойка, като предстоят и разговори с другите политически партии. „Заедно ще вземем решение“ , подчерта лидерът на левицата.

По повод вътрешнопартийното допитване, лидерът на БСП каза, че то е било направено, за да се чуе мнението на хората. „То протече много добре и съм благодарна на всички, които гласуваха и на тези, които го организираха и проведоха”, заяви тя.

Предлагаме на 23 октомври да бъде изборния ден

По повод информацията, че ГЕРБ предлагат на 6 ноември да се проведат изборите, Корнелия Нинова заяви, че левицата ще предложи 23 октомври. „Искаме месец ноември да не е ангажиран с избори, защото тогава се приема бюджетът на държавата. Мисля, че причината да се иска дата през месец ноември, е за да се „претупа бюджета на държавата“, за да няма дебати и да не се обсъжда” обясни тя. По думите й, ако датата е насрочена през ноември, цялото внимание ще бъде насочено към изборите, както и евентуален балотаж и хората няма да разберат какво ги чака с новия бюджет.

По повод възможността Ивайло Калфин да е кандидат за президентските избори, Корнелия Нинова е на мнение, че той няма да бъде подкрепен от левицата: „Това последователно е заявявано през последните месеци. Нека да се опитаме да тушираме емоциите и да свалим лидерските амбиции. Нека лидерите на партиите да не поставяме условия един от нас да бъде кандидатът. Аз заявявам, че няма да съм кандидат. Спорът, кой от лидерите на партиите трябва да е кандидат, не е продуктивен”. Според нея хората очакват да се обедини левицата, да има обща цел, а тя вече я има. „Трябва да дадем алтернативен, другия път за България и като политики, и като кандидат за президент”, обясни лидерът на БСП.

Източник: http://bsp.bg/