Последни новини

БСП-София: Настояваме България да заяви, че няма заплаха от агресия от страна на Русия и да се обяви категорично за премахване на санкциите!

Настояваме България да заяви, че няма заплаха от агресия от страна на Русия и да се обяви категорично за премахване на санкциите. Това пише в декларация на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП-София по повод срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9-и юли. Ето и пълния текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София

По повод срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли 2016 г.

Предстоящата среща на върха на НАТО в началото на юли т.г. е решаваща както за бъдещето на Алианса, така и за мира и сигурността в Европа и в света. Дали страните-членки ще заложат на военно противопоставяне, за каквото очевидно настояват САЩ, или ще надделее конструктивната линия за диалог и съвместни усилия за гарантиране на сигурността и намаляване на напрежението. Дневният ред предвижда обсъждане на засилване на колективната отбрана и политиката на възпиране, включително с увеличаване на военното присъствие на източния фланг, както и осигуряване на стабилност отвъд границите на НАТО чрез близко сътрудничество със съседни страни както на юг, така и на изток.

Хаотичните действия на българското правителство създават директни проблеми за националната ни сигурност. ГС на БСП-София настоява България да заяви своята категорична позиция, че няма да участва във враждебни действия срещу Русия и като единствената православна славянска държава-членка на ЕС ще работи за нормализиране на отношенията с Москва.

Ние настояваме България да заяви, че няма заплаха от агресия от страна на Русия и да се обяви категорично за премахване на санкциите, за възобновяване на стратегическия диалог. България трябва да отхвърли всякакви действия в Черно море, които биха допринесли за ескалация на напрежението между НАТО и Русия. В тази насока следва да се реализира и новата 5-годишна Европейска глобална стратегия за външна политика и сигурност, разработена от екипа на Върховния комисар на ЕС по външна политика Федерика Могерини. Изразяваме надежда, че на предстоящия исторически форум на НАТО страните-членки ще търсят решаване на световните и регионалните проблеми чрез сътрудничество и солидарност.

Независимо от решенията, които Алиансът предстои да вземе, и с оглед на динамичните геополитически събития от последните седмици, Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София, настоява да се инициира широка национална дискусия за военно-политическата стратегия на ЕС, както и за ролята на НАТО в баланса на силите в Европа.

Източник: http://bspsf.bg/