Последни новини

Корнелия Нинова в директна реч пред лидерите в Париж: Борим се с последиците, а не решаваме проблема

Подкрепяме предложената от Сергей Станишев пътна карта за данък върху финансовите транзакции и закриване на данъчните убежища

„Брекзит е последица от разочарованието на европейските граждани от Европейския съюз такъв, какъвто е сега. Брекзит е урок – или променяме ЕС, или го губим. Ние искаме сплотен и силен ЕС, затова предлагаме промени в поне 5 посоки“. Това заяви на срещата на лидерите от ПЕС в Париж председателят на БСП Корнелия Нинова. По думите й на първо място трябва да има промяна в политиките – те да се правят за гражданите на Европа, а не за корпорации, монополи и силните на деня. „Да спрем източването на пари, корупцията, трупането на свръх печалби. Подкрепяме предложената от Сергей пътна карта за данък върху финансовите транзакции и закриване на данъчните убежища. Категорично не подкрепяме условията на Трансатлантическото споразумение. То дава възможност на корпорациите да управляват държавите и ще доведе до огромни проблеми“, заяви Нинова. На следващо място тя посочи, че трябва да се спре бюрокрацията и чиновничеството. По думите й не може мястото на запетайката в една директива да е по-обсъждано от съдържанието на тази директива. Според нея бумащината и формализмът отблъскват. „Трето – трябва да се отчита интересът на всяка държава. Ние не искаме Европа на две скорости. Това, че България е малка икономика, не ни прави по-малко член на ЕС и желаем с нас да се отнасят като равноправен такъв“, заяви още Нинова. Тя продължи, че миграцията, която се сочи като една от причините за евроскептицизма, също е последица от проблем, а не е самият проблем. „Истинската причина е войната в Близкия изток и усилията на големите лидери трябва да съвпадат, да се спре войната и да се създадат нормални условия за живот там“, каза още председателят на БСП. Според нея ЕС трябва да си извоюва по-голяма политическа тежест и самочувствие в глобален план, за да може да защитава своите държави-членки. „Европа днес страда от липса на лидерство и визия за бъдещето. Десните се провалиха. Около тази маса седят хората, с които можем да бъдем водачи на друга, различна Европа. Неслучайно нашето политическо семейство излиза с тази пътна карта. Ние сме длъжни да дадем други хоризонти на собствените си народи и на обединена Европа“, завърши Корнелия Нинова.

В рамките на срещата беше обсъдена и приета разработената от ПЕС, след референдума във Великобритания, „Пътна Карта – Нов дневен ред за Европа (2016 – 2019)“,  очертаващата конкретни предложения за ключови прогресивни реформи и алтернативни политики по  обществени сфери, които да приближат Европа до нейните граждани.

В срещата участие взеха Сергей Станишев, президент на ПЕС; Жан – Кристоф Камбаделис – вицепрезидент на ПЕС  и първи секретар на Социалистическа партия на Франция; Елио Ди Рупо – председател на Социалистическата партия на Белгия; Джон Кромбез – председател на Фламандски социалдемократи; Джеръми Корбин – председател на Лейбъристката партия на Великобритания; Мария Жоао Родригез – зам.-председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП; Зита Гурмай – председател на ПЕС-Жени; Лора Слимани – председател на Млади европейски социалисти (ЙЕС); Масимо Д’Aлема – председател на Фондация за Европейски и прогресивни изследвания (ФЕПС); Радмила Шекеринска – зам.- председател на Социалдемократически съюз на Македония, както и представители на ръководствата на леви партии от държавите Австрия, Чехия, Финландия, Франция, Гърция, Ирландия, Румъния, Черна гора и Италия.

Източник: http://bsp.bg/