Последни новини

Нинова от Бузлуджа: Хиляди социалисти, обединени и силни, ще направим България друга

За президент трябва да изберем страж, пазител на сигурността и гарант на мира

„125 години след началото. 125 години строим България. 125 години борби на хиляди хора, дали живота си, младостта си, труда си на идеала –  солидарност, справедливост, равенство и свобода”. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към събралите се над 50 000 социалисти, изпълнили Историческа поляна на Бузлуджа. Тя подчерта, че свободата започва тогава, когато се изрича истината. „Днес в България няма равни възможности за всеки. Ако си роден беден, не можеш да учиш. Ако си работник,не можеш да си платиш здравето. Ако си млад, не можеш да си купиш дом и да отгледаш семейството си”, посочи тя. Според нея няма и солидарност, защото правителството на Бойко Борисов харчи милиарди, но няма сърце за деца с увреждания. „Днес няма справедливост, защото малцина богатеят на държавната трапеза, а мнозина живеят в мизерия. Почтените хора са на колене, а престъпниците ходят свободно по улиците”, допълни лидерът на социалистите. Нинова е категорична, че е дошло време за съпротива и да се даде отпор на тази несправедливост. „Дошло е време да поведем хората и да се опълчим срещу правителството на Бойко Борисов, което руши държавността, нехае за съдбата на народа си и го обрича на безпътица”, подчерта тя.

Когато правим голямата политика, ще мислим за малкия човек

Корнелия Нинова отговори и на тези, които казват, че БСП не може, защото е разединена и в партията има апатия. „Ето го отговора – десетки хиляди тук и още стотици хиляди в страната, единни заедно казваме, че искаме и можем да направим България различна, да я направим друга – с производство и земеделие. България на духовността и образованието. България на почтените, а престъпниците – в затвора. България – социална и подредена държава”, посочи председателят на БСП. Според нея е дошло време обединена БСП да се обърне към работниците, хората на културата и духовността, младите, немощните и да им каже: „Ние сме до вас!” Лидерът на левицата е категорична, че когато се взимат решения, те няма да зависят от силните. „Когато правим голямата политика, ще мислим за малкия човек. Ще ви дадем път и няма да ви предадем никога”, обеща тя.

 

Нинова подчерта, че днес сигурността и мирът в живота ни са застрашени и само смелият може да погледне опасността в очите, да се изправи срещу нея и да вземе съдбата си в свои ръце. „Ние, социалистите, имаме тази смелост и винаги в трудни моменти поставяме над всичко националния интерес на България”, каза още тя. Лидерът на БСП припомни, че предстоят президентски избори. Тя призова във времена на война, сблъсъци в света и Европа, тероризъм и имигрантска вълна, да изберем „не послушкото на ГЕРБ, на едрия капитал и на чуждите интереси, а човек, който да бъде страж, пазител на сигурността и мира”. Според нея той трябва да бъде човек, който да е гарант за обединението на нацията. Нинова припомни, че именно членовете на партията са заяви своето желание за обединение в ляво на изборите. „Нека да издигнем и подкрепим този родолюбец, който ще получи подкрепата на всички леви и прогресивни сили в България, който с живота си е доказал, че има сърце за малкия човек”, допълни тя. Корнелия Нинова призова за обединение в името на победа не само заради себе си и БСП, а за България, която обичаме.

5ba6f4c20f0bc21ccb042418b341596a

Пълният текст на речта:

Скъпи социалисти, съмишленици, партньори, българи,

125 години след началото. 125 години строим България. 125 години борби на хиляди хора, дали живота си, младостта си, труда си на идеала –  солидарност, справедливост, равенство и свобода. Но свободата започва тогава, когато изричаме истината. Днес в България няма равни възможности за всеки. Ако си роден беден, не можеш да учиш. Ако си работник, не можеш да си платиш здравето. Ако си млад, не можеш да си купиш дом и да отгледаш семейството си. Ако си учител, си унизен в професията. Днес няма солидарност, защото правителството на Бойко Борисов харчи милиарди, но няма сърце за деца с увреждания. Днес няма справедливост, защото малцина богатеят на държавната трапеза, а мнозина живеят в мизерия. Почтените хора са на колене, а престъпниците ходят свободно по улиците. Дошло е време за съпротива, социалисти. Дошло е време да дадем отпор на тази несправедливост. Дошло е време да поведем хората и да се опълчим срещу правителството на Бойко Борисов, което руши държавността, нехае за съдбата на народа си и го обрича на безпътица. Някои казват: Не можете, защото сте разединени и в БСП има апатия. Днес им даваме отговор. Ето го отговора – десетки хиляди тук и още стотици хиляди в страната, единни заедно казваме, че искаме и можем да направим България различна, да я направим друга – с производство и земеделие, България на духовността и образованието, България на почтените, а престъпниците – в затвора. България – социална и подредена държава. Дошло е време, ето така – единни и силни, да се обърнем към работниците, към хората на културата и духовността, към младите, към немощните и да им кажем: Ние сме до вас. Когато взимаме решения, няма да зависим от силните. Когато правим голямата политика, ще мислим за малкия човек. Ще ви дадем път и няма да ви предадем никога.

Но скъпи хора, днес не става дума само за добър живот, работни места и просперитет. Днес сигурността и мирът в живота ни са застрашени. Само смелият може да погледне опасността в очите, да се изправи срещу нея и да вземе съдбата си в свои ръце. Ние, социалистите, имаме тази смелост и винаги в трудни моменти поставяме над всичко националния интерес на България. Българи, предстои ни да изберем президент на републиката. Във времена на война, противоречия, сблъсъци в света и Европа, на Балканите, заплахи, тероризъм, имигрантска вълна, в такъв момент нека изберем не послушкото на ГЕРБ, на едрия капитал и на чуждите интереси, а човек, който да бъде страж, пазител на сигурността, гарант на мира, да покаже, че може с твърд характер и твърда ръка да брани българския национален интерес и на изток, и на запад. Нека издигнем човек, който да е гарант за обединението на нацията. Вие, партията, решихте този въпрос. След вътрешнопартийното допитване, вие ни казахте: обединявайте се, всички леви и прогресивни сили, за да печелим тази победа. Нека да издигнем и подкрепим този родолюбец, който ще получи подкрепата на всички леви и прогресивни сили в България, който ще гарантира националната сигурност и който с живота си е доказал, че има сърце за малкия човек. Да се обединим зад този човек, да вземем тази победа и не само заради себе си, не само за БСП, а за България, която обичаме.

Източник: http://bsp.bg/