Последни новини

Корнелия Нинова: С АБВ се сближихме около кандидатурата на ген. Радев за президент. Предстои решение на партийните органи

Няма дори на милиметър да се отклоним от допитването в партията

„След обсъждането днес с АБВ на имената за кандидат-президент се доближаваме до една обща кандидатура – ген. Румен Радев. Това не приключва въпроса. БСП ще проведе заседание на своя Национален съвет, на който ще бъдат обсъдени и гласувани всички имена, които са били обсъждани и по време на преговорите”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с ръководството на АБВ. Тя обясни, че по време на разговорите се е стигнало и до общи позиции за формулата на участие, която преговорният екип също да предложи на НС –  коалиция от партии. На трето място Нинова посочи, че има общо мнение, че фигурата на вицепрезидента трябва да бъде обсъждана след като бъде избран от партийните органи на двете партии кандидатът за президент.

Лидерът на левицата обясни, че по време на разговорите с АБВ на първи етап е било постигнато съгласие да се търси обща политическа платформа, действия, отрицание на досегашния мандат на Плевнелиев и на представителството на ПП ГЕРБ в президентската институция. Тя допълни, че на втория етап, след като в БСП са приключили номинациите и останалите на финала имена са потвърдили, че искат да участват в обсъждането и гласуването в НС, са били представени и на разговорите с евентуалните партньори. Председателят на левицата поясни, че обсъжданите имена са били от партийната листа: Илияна Йотова – 120 номинации, Янаки Стоилов – 86, проф. Румен Гечев – 48, Михаил Миков – 39, Таско Ерменков – 10, Марио Трайков – 3, а от непартийните кандидатури: Мая Манолова и ген. Румен Радев.

Нинова припомни, че в БСП е било направено вътрешнопартийно допитване до всички членове на партията под каква форма да се яви левицата на изборите и резултатите са показали, че те искат широка коалиция в ляво за издигане на обща президентска двойка. Тя обясни, че след това е бил излъчен екип за преговори и са започнали разговорите. „Няма дори на милиметър да се отклоним от допитването в партията – широка коалиция, номинации вътре в партията на конференции и след разговорите с коалиционните партньори – решение на НС на БСП”, категорична бе председателят на БСП.

Нинова обясни, че от номинираните и останалите на финала имена в коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са били одобрени  Корнелия Нинова и ген. Румен Радев.

Председателят на БСП подчерта, че още преди десетина дни е заявила, че едва ли разговорите с „Движение 21“ ще дадат общ резултат. По нейните думи причина за това е било поставеното от Татяна Дончева единствено възможно име за кандидат за президент – нейното. „Това не е приемливо за партията”, категорична бе Нинова.

Източник: http://bsp.bg/