Последни новини

Нинова към ГЕРБ: Страх и обърканост скова властта. Отиваме на избори и каквото народът реши, призова лидерът на левицата.

Страх и обърканост тресе управляващото мнозинство. ГЕРБ са уплашени от протестите, мълчат насред скандална политическа криза и знаят, че една оставка няма да реши нищо и няма да потуши гнева на хората.

Това предупреди от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя се обърна към българските граждани с думите: Днес получихте поредното доказателство за това, че сте прави да искате оставка на цялото правителство. За пореден път премиерът унижи българското Народно събрание, доказа, че няма държавност и институции, а има един човек, който взима решенията еднолично.

Мнозинство, което мълчи в тази политическа криза, е объркано и изплашено мнозинство, продължи Нинова. ГЕРБ са изплашени заради исканията на хората по улиците, категорична бе тя.  Тази оставка е поредната, но няма да реши нищо, защото не отстранява причините за състоянието, в което се намира държавата. Тази коалиция, казали сме преди две години, не е за политики, тя е за власт, пари и постове, подчерта Корнелия Нинова. И припомни позицията на БСП, че тази коалиция е зачената грешно.

Политиката на тази коалиция е в полза на големите и на богатите. Вашата арогантност и заглушаване на различно от вашето мнение е част от причините за недоволството на хората. Живеете в своя реалност, не виждате, че загиваме като народ, че здравеопазването е в колапс, че образованието ни произвежда неграмотни деца, обърна се отново към мнозинството Нинова.

Призивът на социалистите отново бе за смяна на модела – този, при който политици и олигарси се сговарят.

Като пример за политическо високомерие лидерът на БСП даде и поредното увеличение на депутатските заплати на фона на протестите срещу ниските доходи, високите цени и неравенството.

Паралелната държава днес краде 10 млрд. лева, а реалната подхвърля 50 млн. коледни надбавки. Това е моделът, който трябва да се промени, натърти Нинова.

Но оставката на Валери Симеонов няма да промени модела. Тя просто сменя един човек с друг. Всичко ще продължи постарому – ще раждате несигурност и няма да има перспектива на народа.

Има изход от тази ситуация – оставка на цялото правителство и избори. И каквото народът реши, завърши Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП бе допусната за изказване след извънреден председателски съвет, поискан от ДПС. Председателстващият заседанието Емил Христов на няколко пъти се направи, че не вижда вдигната ръка на Нинова за изказване. Последва остра размяна на реплики между управляващи и опозиция, имаше обвинения в нарушаване на правилника, поименна проверка и обяснения кой вижда лявата част от залата и кой гледа вдясно. От ДПС призоваха за повече уважение на Народното събрание като институция и поискаха 15 минути почивка. Предложението бе прието, а след почивката в крайна сметка Емил Христов даде думата на Корнелия Нинова.

Източник: https://duma.bg