Последни новини

Д-р Делян Георгиев: Културата не бива да бъде в изолация, тя формира мисленето на нацията

Знакови лица от „Изгрев“ поканиха на среща кандидата на БСП за кмет и поискаха от него спешна помощ за културата и изкуството в района

Културата и изкуството не бива да бъдат в изолация, те формират мисленето на нацията. Това заяви д-р Делян Георгиев след среща с над 20 знакови личности, представители на културата и изкуството, които живеят на територията на район „Изгрев“. Кандидатът на БСП за кмет беше официално поканен от тях на разговор. Културните дейци настояваха да се запознаят с него и да чуят възгледите и плановете му за събуждане на духа в района. Те припомниха, че в недалечното минало „Изгрев“ е бил „културната столица на София“. На срещата присъства и бившият кмет на „Изгрев“ Симеон Димчев, който в момента е председател на Българското дружество за приятелство с Виетнам. Хората на духа поискаха от д-р Делян Георгиев спешна помощ за културата и изкуството в района.

„Това са много големи очаквания, призна той. – Разбирам сравнението с професията ми. Тази среща за мен означава много. Когато разчиташ на някого да спаси нещо, в случая културата в район „Изгрев“, тогава очакванията и отговорността са огромни. Много е задължаващо. Означава, че трябва да дам всичко от себе си, за да оправдая очакванията на тези хора. Да не говорим, че самото сравнение със спешната помощ и със спасяването показва, че културните дейци се чувстват на прага на оцеляването си. Това не е добре. Не говори добре за нас“.

Според д-р Делян Георгиев културата е изключително важна за всяко общество, тя е основен темел, който изгражда облика и формира единството на нацията. „Културата е цветът на обществения живот, а когато другите сфери от него страдат, и тя няма как да е в цветущо състояние, коментира още 33-годишният лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София. – Слава Богу, в България все още има представители на културата и изкуството, които не се предават и се борят за нейното челно място в обществото. Би следвало всички ние да отделяме по-голямо внимание на техните усилия и труда им. Защото действително личностите от културата, в това число и учителите, са онези, които изграждат облика на нацията такъв, какъвто го искаме. Хората на духа са един от механизмите за развитието на нацията в посоката, в която си мечтаем тя да върви. Те формират мисленето на нацията“.

Д-р Делян Георгиев смята, че общинската администрация в „Изгрев“ е длъжник на хората на културата и изкуството там. „Срещата беше изключително емоционална, призна той. – Чух много добри съвети, препоръки. Толкова известни и авторитетни личности споделиха опит! Това за мен е важно. Има много неща, които биха могли да бъдат променени в посока подобряване на културния живот, отдаване на значимото на всички тези колоси на българската култура. Едно от тях е да потърсим място за Дом на културата. Има такива възможности. Също така да създадем различни клубове, да работим за създаване на фестивал в района, както и на  културни вечери, особено през пролетно-летния сезон. Потенциал за това има в градинката на КАТ. Там има изградена постоянна сцена, която може да бъде ползвана по предназначение и с помощта на общината да бъдат организирани различни концерти. Същото важи за изложби и всякакви събития, свързани с изява и подкепа на културата и изкуството в района ни. Приемам поканата за тази среща с културните дейци, живеещи в „Изгрев“ като много висока оценка. Чух и видях недоволството на тези личности от цялостната изолация, която им е наложена в нашия район. От това, че добри практики от недалечното минало са прекратени и забравени. И на практика културният живот в района е сведен до санитарния минимум. Всичко обаче може да се промени. И не са нужни кой знае колко много средства и усилия. Трябва единствено желание, а от него аз имам много“.

Източник: https://www.bspsf.bg