Последни новини

Д-р Делян Георгиев: Трябва да възстановим връзките на район „Изгрев“ с посолството на Виетнам

С моя екип разработихме цялостен стратегически пакет за работа с посолствата и дипломатическите мисии, намиращи се на територията на „Изгрев“, каза кандидатът на БСП за кмет на района

Общинската администрация в район „Изгрев“ трябва да възстанови тесните връзки с посолството на Виетнам. Това каза кандидатът на БСП за кмет на района д-р Делян Георгиев, който беше сред гостите по време на тържественото отбелязване на националния празник на Виетнам в посолството на социалистическата република в София. Той беше поканен лично от посланика Н. Пр. Доан Туан Лин и от председателя на Българското дружество за приятелство с Виетнам Симеон Димчев.

„Ако се обърнем назад във времето, България е имала доста по-тесни връзки с Виетнам, в това число и районната администраница на „Изгрев“, коментира д-р Георгиев. – Правени са много културни събития и обмени. При разговора ми с посланика на Виетнам и с културното аташе те изразиха загриженост от състоянието на отношенията между посолството и общината в „Изгрев“. Разбира се, добавиха, че искрено се надяват добрите практики от недалечното минало да бъдат възстановени. А аз не виждам причина това да не се случи и то съвсем скоро“.

Д-р Георгиев добави, че на територията на район „Изгрев“ има много посолства, което е добра предпоставка за различни взаимодействия с общината, особено за организиране на културни прояви. „С моя екип разработихме цялостен стратегически пакет за работа с посолствата и дипломатическите мисии, намиращи се на територията на общината, каза кандидатът на БСП за кмет на „Изгрев“. – Смятам, че районната администрация трябва да положи усилия за изграждане отново на онези контакти, които дълги години бяха пример за адекватна и целенасочена политика на общината в полето на международните отношения. Сериозен ресурс в помощ на споменатото намирам в Българското дружество за приятелство с Виетнам с председател Симеон Димчев, който е и бивш кмет от БСП на района. Той е една от личностите, приети с уважение и признателност за стореното през мандата му от страна на виетнамските ни приятели“.

Според д-р Георгиев, българите, а и голяма част от света, имаме стереотипна представа за Виетнам. „Когато стане дума за тази азиатска държава, в съзнанието на повечето хора изникват картини от ужасите на войната, глад, мизерия и много болка и страдание, коментира той. – Това вече далеч не е така. Виетнам е една от най-бързо развиващите се икономики не само в югоизточна Азия, но и в целия свят. Удивително е как за толкова кратко време тази страна успя да заличи материалните следи на войната, как от една гладуваща държава се превърна в трети по големина износител на ориз и т.н. Чуждестранните инвестиции във Виетнам надхвърлят 35 милиарда долара, усилено се развиват индустрията, електрониката и много други отрасли… Не виждам причина ние да не почерпим от добрия опит на тази държава и да не работим успешно в бъдеще“.

Източник: https://www.bspsf.bg/