Последни новини

Д-р Делян Георгиев: Всичко извън жестоки мерки срещу COVID19 би било игра на руска рулетка с човешки животи

От огромно значение е колко висока цена ще платим, за да стигнем от точка А до точка Б в развитието на нашата цивилизация, казва кметът на район „Изгрев“ от БСП

Всичко извън жестоки мерки срещу COVID19 би било игра на руска рулетка с човешки животи. Това каза кметът на район „Изгрев“ от БСП д-р Делян Георгиев по повод извънредното положение в страната и все по-сериозните ограничения за гражданите с цел да бъде предотвратено масовото разпространение на коронавируса.

„Смятам, че взетите превантивни мерки бяха необходими. За съжаление, голяма част от гражданите не се съобразяват с изискванията на Националния кризисен щаб и на Столична община. Това не е добре, коментира д-р Делян Георгиев, който преди да бъде избран за кмет на район „Изгрев“ миналата есен беше началник на смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София. – За да бъде овладяна тази пандемия трябва да спазваме стриктна дисциплина и да се съобразим с изискванията за изолация“.

Според д-р Георгиев, когато пандемията отмине, ще има много тежки икономически последици за всяка от държавите, засегнати от вируса. „Светът няма да бъде същият. Неолибералният модел се доказа като не работещ, а предстоящата тежка икономическа криза ще сложи край на това развитие на обществото в световен мащаб“, добави кметът на „Изгрев“.

Според д-р Делян Георгиев ужасяващият пример на Италия, а преди това и на Китай, не бива да бъде забравян нито за миг, за да не го допуснем и тук. „Бих искал да попитам кое е по-важно за нас като общество – да спасим човешкия живот или да запазим работните места? Като лекар за мен най-важни са животът и здравето на хората в България, коментира той. – Ако не бъдем отговорни граждани и не спазваме наложените мерки, последиците може да бъдат катастрофални. Сега е моментът да успеем заедно, като сплотено общество, да преминем през тази тежка здравна криза с възможно най-малко загубени човешки животи. Пандемията може да има изключително тежки последици за наши близки, познати, съседи, за всеки човек. Загубите от една икономическа криза се наваксват, загубеният човешки живот никога не може да бъде възстановен“.

Д-р Георгиев е категоричен, че ако допуснем в България пандемията да се развие с такива мащаби, като в Италия, последствията ще са най-малко два пъти по жестоки. „Ние не сме подготвени от гледна точка на леглова база, медицински персонал, вирусолози и нещата при нас може тотално да излязат извън контрол. Единствено мерките, наложени от държавата, макар и непопулярни, са някакъв добър вариант за частична превенция, коментира кметът на „Изгрев“. – Има обаче още какво да се желае в посока на мерките. Със сигурност няма правителство, което да е щастливо от въвеждането на крути мерки с ограничаване на свободата на движение и личностната свобода на гражданите, но това на този етап е нещо. Защото можеше дори и това да не се случи. Да, взетите мерки са добро начало. Но, според мен, те трябва да бъдат още по-стриктни и твърди по отношение на ограничаването на свободното движение на гражданите. Слабостите са в осъществяването на контрола. Органите на реда трябва да са по-активни. Една част от гражданите не се съобразяват с въведените разпоредби. Все още има хора, на които не им се вярва какво може да се случи. Бих ги посъветвал много сериозно да слушат експертите и онова, което казват от Националния кризисен щаб. Там са хората, които знаят най-добре какво би било развитието на тази пандемия. Ние сме още в началото на заболеваемостта, трябва да сме наясно с това и сами да си налагаме контрол, за да помогнем за цялостното справяне с пандемията“.

Според д-р Делян Георгиев всеки трябва да си дава ясна сметка какво се случва не само в България, но и в света, и да бъде много внимателен. „Солидарността в подобна криза е изключително важна, коментира той. – Всяка държава взима мерки, които смята, че са добри за нея. В Холандия решиха да оставят хората да изградят естествен имунитет на вируса. На мен това ми се струва като игра на руска рулетка с човешки животи. Поемат рискове, които са абсолютно неоправдани. При развитие и бум на епидемията в страната им, няма да могат да овладеят ситуацията. Дори те няма да могат! Холандците са известни със свободолюбието и либералните правила, по които живеят, но това не винаги е добро решение. Виждаме какво прави и Виктор Орбан в Унгария. Там не мислят като в Холандия. Аз по-скоро съм привърженик на мерките на Орбан срещу вируса, отколкото на свободното преболедуване на гражданите, което е неконтролируем процес. Излезе ли от контрол подобна ситуация, изобщо не съм оптимист за Холандия. С времето вероятно ще се справят, но ще бъде на изключително висока цена. А цената винаги е от значение. От огромно значение е какво ще платим в човешки животи, за да стигнем от точка А до точка Б в развитието на нашата цивилизация“.

Източник: https://www.bspsf.bg/