Последни новини

БСП изтегли вътрешния вот за 12 септември. Конгресът ще е две седмици след първия тур на избора за председател.

Прекият избор за председател на БСП ще се проведе на 12 септември, реши Националният съвет на партията. При необходимост вторият тур ще е седмица по-късно – на 19 септември. Пленумът измести за по-ранна дата и конгреса – висшият партиен форум ще заседава на 26 и 27 септември. Въпреки че тогава има частични местни избори, делегатите решиха, че конгресът няма да попречи на подготовката. Заседанието премина при спазване на противоепидемичните мерки – всички седяха през стол, а на влизане в сградата специално устройство измерваше температурата на всеки. Тези, които идваха без маски, получаваха на входа. Осигурени бяха и дезинфектанти.

Близо 5 часа отне на членовете на НС да изберат дата за прекия вот. Първоначално ръководството предложи присъстващите да утвърдят взетото „на подпис“ решение, което предвиждаше избори на 26 септември и конгрес през октомври. Това обаче не бе подкрепено от мнозинството и бе решено датата да се определи след дебат. Сред аргументите за новата дата бе съобразяването с летните почивки. Делегатите решиха да не протакат предвид възможността за предсрочен парламентарен вот и подготовката за национални избори. Само един се въздържа и един бе „против“ изборите да са на 12, а конгресът – на 27 септември. „Бяха изложени много разумни аргументи датите да бъдат изтеглени напред във времето. Радвам се, че накрая всички единодушно приехме, че кампанията продължава и пряк избор ще има“, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова.

84 073 са членовете на БСП в 5375 основни партийни организации, отчете зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Той подчерта, че въпреки спирането на отчетно-изборната кампания за последните няколко месеца, дейността на организационния отдел не е спирала и вече са обработени всички протоколи от проведените събрания. Председателят на ЦКПИ Емил Войнов увери, че хората от членските списъци, които не са посочили телефоните си, няма да бъдат заличавани и всеки ще има право да се включи в прекия вот. Той обаче отбеляза, че от близо 58 хил. членове, проверени от комисията, с почти 40% няма връзка по телефона заради непосочен или сгрешен номер.

Досега за председател на партията има 47 номинации. Предстои да бъдат проведени още 164 конференции и общи събрания.

„Благодаря от сърце на всички общински председатели, на всички общински структури и младежки организации, които участваха в огромен брой видими и невидими доброволчески и дарителски акции. Успяхме да направим така, че всеки партиен член, който има нужда от нещо, та дори от информация, да получи помощ и да има обратна връзка. На много места принуждавахме общинската и държавна администрация да изпълнява функциите си“, обясни Добрев случилото се по време на извънредното положение. „Рестартирането на вътрешнопартийната кампания трябва да се случи, след като си направим политически анализ, защото подкрепата към БСП вече е променена. Междувременно нашата гордост „Визия за България“, която ние промотираме 2 г., изведнъж започна да се изпълнява от ГЕРБ. Какви са причините за това? Защо се стигна до тук? Това ще бъдат основни въпроси на предстоящите конференции и, искаме или не, хората ще ни питат“, прогнозира той.

Пред членовете на НС Нинова представи  социално-икономически план за възстановяване от кризата, породена от коронавируса, и свързаните с него последствия. В него са предвидени мерки за най-уязвимите групи от обществото и различни реформи в здравната, пенсионната и данъчната системи. Заради липса на кворум финансовият отчет за 2019 г. не бе приет.

„Нека останем различни, но единни около целта, която си поставихме преди 4 години – промяна на България за възстановяване на държавността и разделението на властите, достъпно за всеки здравеопазване и образование, работа и достойни доходи, перспектива за младите и сигурност за възрастните, справедливост и равни възможности за бизнес и личностно развитие. Средството за тази цел е свалянето на ГЕРБ от власт, спечелване на избори и професионално управление на България от почтени хора“, обърна се към съпартийците си Нинова.

За обединение и по-малко личностни атаки призоваха много от членовете на НС.

Източник: https://www.duma.bg/