Последни новини

БСП Изгрев към СОС – да не оправдаете Драган Цанков: „Не ви щем ни меда, ни жилото!“

ПОЗИЦИЯ НА БСП – РАЙОН „ИЗГРЕВ“ ОТНОСНО ЗАЯВЕНИТЕ НАМЕРЕНИЯ ЗА ПРЕИМЕНУВАНЕ НА ОБЕКТИ С ОБЩЕСТВЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ В РАЙОН „ИЗГРЕВ“, СТОЛИЧНА ОБЩИНА

На 05.04.2022 г. РС на БСП – Район „Изгрев“ излезна със следната позиция:

Тодор Бурмов, Васил Друмев, Драган Цанков, Петко Каравелов, Казимир Ернрот, Васил Радославов, Константин Стоилов, Стефан Стамболов, Димитър Греков, Димитър Петков, Александър Малинов, Иван Гешов, Васил Радославов, Теодор Теодоров, Александър Стамболийски, Андрей Ляпчев, Никола Мушанов, Георги Кьосеиванов, Добри Божилов, Иван Багрянов, Константин Муравиев – част от 56-те министър-председатели на България, на които националната ни памет е отредила честта да именува улици и булеварди в столицата София.

Централният булевард в район „Изгрев“ носи името на Драган Цанков – министър-председател в три български правителства, народен представител в осем Народни събрания, председател на XII Народно събрание. Виден държавник от времето на съграждането на Третата Българска държава, възрожденец и народен будител – учител, съдия, книжовник и издател.

Петата по дължина улица в квартала на художниците „Изгрев“ е именувана на Никола Мирчев – известен български художник в и извън пределите на страната ни, председател на Съюза на българските художници. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, както и на редица други сбирки в България и чужбина – Русия, Кипър, Полша и др.

С тревога узнахме, че две внесени в Столичния общински съвет предложения от общински съветници целят да заличат от картата на района имената на Драган Цанков и Никола Мирчев, заменяйки ги с други конюнктурни имена. Парадоксът е, че единият от тези общински съветници – Малина Едрева, е учител по професия и е жител на Район „Изгрев“.

Ние, социалистите от Район „Изгрев“ категорично се противопоставяме на намерението на новото мнозинство в СОС от ГЕРБ-СДС и Демократична България, да се изгаври с имената на достойни българи, чието място в националната памет историята отдавна е отредила!

Отделен е и въпросът, че цялата целена процедура е в пълно противоречие с наредбата на СОС за именуване на обекти с обществено значение.

Имената на общинските обекти следва да са посветени на хора, събития и постижения с принос за световното и националното развитие и за развитието на гр. София, защото те изразяват признателността на столичани към тяхното дело и значимост.

Преименуват се обекти, когато се възстановява историческо наименование или историческа справедливост, а не се заличават имена на достойни българи – личности с изключителен принос за развитието на българското общество и столицата.

В заключение, но не на последно място, преди докладите за именуване и преименуване да се внесат за разглеждане в СОС, задължително писмено се съгласуват и със съответните общински администрации по местонахождение на обекта, което не е направено.

Призоваваме Столичния общински съвет за разум, който да надделее над конюнктурните намерения на група чуждопоклонни общински съветници, за да не се оправдае напълно историческата закана на Драган Цанков – „не ви щем ни меда, ни жилото!“